Buiten-workshop

‘Wandelend stilstaan bij verlies’

Als we iets verloren hebben wat ons dierbaar is, komen we naast het intense gemis, allerlei gevoelens tegen. Verdriet, boosheid, machteloosheid en ook moedeloosheid. Omdat niemand anders die gevoelens voor ons kan dragen, kan het vaak als een eenzame weg voelen, hoeveel vrienden we ook om ons heen hebben. De aandacht van de omgeving verslapt op den duur. Men gaat door met zijn eigen leven en kan niet altijd begrip voelen of opbrengen voor de tijd die het vraagt om werkelijk te kunnen rouwen.

En dus worden er vaak goedbedoelde adviezen gegeven om de rouwende uit de zwaarte te trekken. Kom op. Ga eens wat vaker wandelen. Bezoek eens een concert. Hoe liefdevol ook, het werkt alleen maar averechts. En dus stopt de rouwende met vertellen dat het leven zwaar voelt. En trekt zich stilletjes terug in zijn eigen stille wereld. Dat is pijnlijk. Want hoe belangrijk is het dat emoties erkend, gekend en gedeeld worden.Om precies daar te durven zijn, waar de pijn het hardst schuurt. En dat een ander daar samen met jou wil zijn. Zonder ergens anders heen te hoeven.

In deze workshop wordt ruimte geboden om in alle eenvoud, zonder drama en met beide benen op de grond, samen te zijn met precies dat wat dit moment naar voren brengt. En dan gaat het niet alleen over pijn delen, maar ook over de schoonheid kunnen zien en dankbaar zijn voor wat ooit was.

Deze wandeling is bedoelt voor mensen die te maken hebben met verlies van bijvoorbeeld baan, gezondheid, dierbare, het kan alles zijn wat als ingrijpend verlies ervaren wordt. Dit kan korter of langer geleden zijn.. Het doel is om erkenning te geven aan verlies en de emoties die het oproept. Helen door te kunnen delen. We wandelen omgeveer 3 km.

 • Wanneer:      woensdag 7 oktober 2020
 • Tijd:              10.00 uur-13.00 uur – 9:30 inloop
 • Waar:           Speeltuin Nederhemert, Kasteellaan 11 Nederhemert- zuid
 • Investering: 37,50 euro inclusief koffie/thee, lunch en versnapering
 • Meenemen: Hou rekening met de weesromstandigheden schoenen die nat mogen worden. Slecht weer bestaat niet, slechte kleding wel. Ook bij regenachtig weer gaat het door
 • Inschrijving: per mail info@verliesenherstel.nl of 06-25463729. Bel gerust voor meer informatie.

Minimale deelname vier en maximaal tien personen

Alle workshops zijn Corona-proof

‘Over chronisch ziek zijn’ (niet wandelen, wel buiten)

Chronisch ziek zijn heeft veel overeenkomsten met een verlieservaring. Je hebt immers je gezondheid verloren. Je lijf heeft je ogenschijnlijk in de steek gelaten. De gevoelens die we tegenkomen zijn vergelijkbaar met een rouwproces. Er is gemis, verdriet, boosheid, machteloosheid en ook moedeloosheid. En ook hier geldt het vaak een eenzame weg is, hoeveel vrienden we ook om ons heen hebben. De aandacht van de omgeving verslapt op den duur. Men gaat door met zijn eigen leven en kan niet altijd begrip voelen of opbrengen voor het gebrek aan energie dat continue de boventoon voert.

En dus worden er vaak goedbedoelde adviezen gegeven om de zieke uit de zwaarte te trekken. Kom op. Ga eens wat vaker wandelen. Misschien moet je eens naar zus therapeut, of zo behandelaar. Hoe liefdevol ook, het werkt alleen maar averechts. En dus stop je met vertellen dat het leven (soms) zwaar voelt. En trekt zich stilletjes terug in zijn eigen stille wereld. Dat is pijnlijk. Want hoe belangrijk is het dat emoties erkend, gekend en gedeeld worden. Om precies daar te durven zijn, waar de onmacht het grootst is. En dat een ander daar samen met jou wil zijn. Zonder dat het ergens heen hoeft. En vanuit de ontspanning, die er dan ontstaat, kan er ruimte komen om te genieten van de kleine dingen die er ook zijn. De zon op je huid, het fluiten van een vogel, de geur van vers gemaaid gras.

Chronisch ziek ben je niet alleen, het betekent ook veel voor je directe omgeving. Hoe ga je hiermee om? Hoe kun je oog houden voor elkaar wensen en behoefte?

Deze workshop is om wat licht te bieden op een pad dat behoorlijk pittig kan zijn. Waar genezen niet meer kan, is innerljke heling wel mogelijk.

We gaan niet wandelen maar wel naar buiten

 • Wanneer:      December 2020
 • Tijd:              10.00 uur-13.00 uur – 9.30  inloop
 • Waar:            Speeltuin Nederhemert, Kasteellaan 11 Nederhemert- zuid
 • Investering:  37,50 euro inclusief koffie/thee, lunch en vernsnapering
 • Meenemen:   Hou rekening met de weesromstandigheden. Slecht weer bestaat niet, slechte kleding wel. Ook bij regenachtig weer gaat het door
 • Inschrijving:  Per mail info@verliesenherstel.nl of 06-25463729. Bel gerust voor meer informatie.

Minimale deelname vier en maximaal tien personen

Alle workshops zijn Corona-proof