23 aug 2020

Waarom schrijven zo goed voor je is

0 Reacties

Meerdere onderzoeken wijzen uit dat schrijven een positief effect heeft op je gezondheid. In ‘De waarde van schrijven’ beschrijft wetenschapsjournalist Mark Mieras ook het helend effect van schrijven.

https://www.mieras.nl/assets/pdf/mark-mieras-de-waarde-van-schrijven.pdf

Schrijven ziet hij als hulpmiddel om vitaal te blijven. Het schrijven laat je niet alleen je negatieve ervaringen maar ook je gedachten hierover wegvloeien. En als spanning en angst verdwijnen, verdwijnen ook fysieke ongemakken die daarvan het gevolg zijn.
Ook de universiteit Twente deed met de schrijfcursus ‘Op verhaal komen’ in 2011 onderzoek naar het effect van schrijven.

https://essay.utwente.nl/60997/1/BSc_T_Elfrink.pdf

Het schrijven van je levensverhaal verminderd depressie en algemene psychische klachten. Ook hoogleraar prof. Ernst BohlMeyer promoot het schrijven van levensverhalen: het stelt je instaat om een heleboel overtuigingen en patronen los te laten die de oorzaak zijn van je moedeloosheid, depressie of burn-out.
Het is fijn dat je kunt schrijven wanneer en waar je wil op je eigen plek. Het kan ook na een specifieke gebeurtenis of op een moment van piekeren.

[begin]
Over de schrijver


Reageer!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *