Schrijfworkshops

Schrijven kan je helpen omdat:
  • het wakkert het vertellen van verhalen aan
  • je bewuster wordt wat er in je binnenwereld omgaat
  • om meer inzicht te krijgen wat je belast en wat je energie geeft
  • het je verbeelding in beweging zet
  • het handvatten geeft om ook thuis te schrijven
  • samen schrijven vreugde scheppend werkt  
Wil er iemand lezen?

Is een vraag die iedere schrijfworkshop gesteld wordt. We maken hier duidelijke afspraken over. Je mag lezen omdat dit helend kan werken, en omdat het elkaar inspireert. Het is niet de bedoeling om op elkaars schrijfsels te reageren. Niemand onderbreekt of oordeelt over wat er gelezen wordt. We gaan met respect met de tekst en met elkaar om. Ook als luisteraar bied je een groot geschenk, om in stilte het verhaal te horen.       

Schrijfworkshop bij je thuis: 

Misschien heb je samen veel te verstouwen als gezin, familie, vrienden of als collega’s. Een van de dingen die helpen is om elkaar verhalen te vertellen. Het is belangrijk dat hier de tijd en de ruimte voor gegeven wordt. Dat lukt vaak niet. Al snel onderbreken of corrigeren we elkaar, of kunnen het geduld niet opbrengen om naar elkaar te luisteren. Door met elkaar te schrijven schep je ruimte voor jezelf en voor elkaar. Waardoor er rust ontstaat en gelijkwaardig en vertrouwelijk de verhalen gedeeld kunnen worden.

Een schrijfworkshop kan ook op locatie over een thema wat jezelf aandraagt. Neem vrijblijvend contact op om de mogelijkheden af te stemmen. 

1. ‘Schrijven over troost en verlies’

Bij verlies denken we vaak aan overlijden, maar het kan veel meer zijn dan dat. Zoals verlies van werk, relaties en gezondheid. We hebben het er niet graag over en stoppen het liefst weg. 

Door verhalen op te schrijven, kun je meer samenhang in je leven ontdekken, je wordt je bewuster wat er in je binnenwereld omgaat, het zet je verbeelding in beweging, wakkert nieuwe herinneringen aan en bovendien werkt samen schrijven vreugde scheppend.
Meerdere onderzoeken wijzen uit dat schrijven een positief effect heeft op onze gezondheid. Het schrijven laat je niet alleen je negatieve ervaringen maar ook je gedachten hierover wegvloeien. En als spanning en angst verdwijnen, verdwijnen ook fysieke ongemakken die daarvan het gevolg kunnen zijn. Daarnaast helpt het vertellen van verhalen om vanuit andere perspectieven naar je eigen levensverhaal te kijken. Het schrijven kan rust, troost en kracht geven.

Tijdens deze workshop wordt je door eenvoudige schrijfoefeningen op weg geholpen.
In de bijeenkomsten werkt ieder aan zijn eigen verhaal. Je mag delen maar dit hoeft helemaal niet. Vaak is de eerste reactie van mensen ‘Ik kan niet schrijven’ Schrijfervaring of talent is absoluut niet nodig. Iedereen die een pen kan vasthouden kan meedoen.   

Minimaal drie en maximaal zes deelnemers en is Corona-proof

2. ‘Over chronisch ziek zijn’

Chronisch ziek zijn heeft veel overeenkomsten met een verlieservaring. Je hebt immers je gezondheid verloren. Je lijf heeft je ogenschijnlijk in de steek gelaten. De gevoelens die we tegenkomen zijn vergelijkbaar met een rouwproces. Er is gemis, verdriet, boosheid, machteloosheid en ook moedeloosheid. En ook hier geldt het vaak een eenzame weg is, hoeveel vrienden we ook om ons heen hebben. De aandacht van de omgeving verslapt op den duur. Men gaat door met zijn eigen leven en kan niet altijd begrip voelen of opbrengen voor het gebrek aan energie dat continue de boventoon voert.

En dus worden er vaak goedbedoelde adviezen gegeven om de zieke uit de zwaarte te trekken. Kom op. Ga eens wat vaker wandelen. Misschien moet je eens naar zus therapeut, of zo behandelaar. Hoe liefdevol ook, het werkt alleen maar averechts. En dus stop je met vertellen dat het leven (soms) zwaar voelt. En trekt zich stilletjes terug in zijn eigen stille wereld. Dat is pijnlijk. Want hoe belangrijk is het dat emoties erkend, gekend en gedeeld worden. Om precies daar te durven zijn, waar de onmacht het grootst is. En dat een ander daar samen met jou wil zijn. Zonder dat het ergens heen hoeft. En vanuit de ontspanning, die er dan ontstaat, kan er ruimte komen om te genieten van de kleine dingen die er ook zijn. De zon op je huid, het fluiten van een vogel, de geur van vers gemaaid gras.

Chronisch ziek ben je niet alleen, het betekent ook veel voor je directe omgeving. Hoe ga je hiermee om? Hoe kun je oog houden voor elkaar wensen en behoefte?

Deze workshop is om wat licht te bieden op een pad dat behoorlijk pittig kan zijn. Waar genezen niet meer kan, is innerljke heling wel mogelijk.Tijdens deze workshop wordt je door eenvoudige schrijfoefeningen op weg geholpen.
In de bijeenkomsten werkt ieder aan zijn eigen verhaal. Je mag delen maar dit hoeft helemaal niet. Vaak is de eerste reactie van mensen ‘Ik kan niet schrijven’ Schrijfervaring of talent is absoluut niet nodig. Iedereen die een pen kan vasthouden kan meedoen.  

Minimale drie en maximaal 6 deelnemers en is Corona-proof

 

De waarde van schrijven

Effecten van schrijven op gezondheid en welzijn

De vraag of schrijven bijdraagt aan gezondheid van mensen is voor veel professionals van belang. Kunstfactor wil hen informeren met de gegevens die ons uit het buitenland bekend zijn. Mark Mieras, wetenschapsjournalist, vergeleek op ons verzoek een groot aantal onderzoeken. Hij doet in deze literatuurstudie verslag van de internationale bevindingen van studies naar creative writing en expressive writing speciaal toegepast in therapeutische situaties in de gezondheidszorg en op het gebied van psychisch welzijn.

Uit de studies blijkt overduidelijk dat Creatief Schrijven positieve effecten heeft op gezondheid en welzijn. Op een activiteit kun je geen sticker met een groen klavertje plakken, maar we kunnen met zekerheid stellen: Schrijven draagt bij aan een gezond leven.

Wat schrijven doet met onze hersenen

Verhalen spelen een sleutelrol in de psychologie van mensen. Vertellen en schrijven dragen daarom bij aan een gezonde geest. En dat niet alleen: ook lichamelijke gezondheid is te beïnvloeden met schrijven. Dat is de voorlopige conclusie van een omvangrijke wetenschappelijke speurtocht naar de ‘gezondheidswaarde’ van onze verhalencultuur. Kunstfactor vroeg wetenschapsjournalist Mark Mieras het onderzoek op een rijtje te zetten. Waarom is schrijven meer dan een prettig tijdverdrijf? Lees verder in de publicatie:

https://www.mieras.nl/schrijven/de-waarde-van-schrijven/