Schrijfworkshops

Schrijfworkshop 
Welkom op de schrijfworkshop. Schrijven kan je helpen omdat:
  • het wakkert het vertellen van verhalen aan
  • je bewuster wordt wat er in je binnenwereld omgaat
  • om meer inzicht te krijgen wat je belast en wat je energie geeft
  • het je verbeelding in beweging zet
  • het handvatten geeft om ook thuis te schrijven
  • samen schrijven vreugde scheppend werkt  
Wil er iemand lezen?

Is een vraag die iedere schrijfworkshop gesteld wordt. We maken hier duidelijke afspraken over. Je mag lezen omdat dit helend kan werken, en omdat het elkaar inspireert. Het is niet de bedoeling om op elkaars schrijfsels te reageren. Niemand onderbreekt of oordeelt over wat er gelezen wordt. We gaan met respect met de tekst en met elkaar om. Ook als luisteraar bied je een groot geschenk, om in stilte het verhaal te horen.       

Schrijfworkshop bij je thuis: 

Misschien heb je samen veel te verstouwen als gezin, familie, vrienden of als collega’s. Een van de dingen die helpen is om elkaar verhalen te vertellen. Het is belangrijk dat hier de tijd en de ruimte voor gegeven wordt. Dat lukt vaak niet. Al snel onderbreken of corrigeren we elkaar, of kunnen het geduld niet opbrengen om naar elkaar te luisteren. Door met elkaar te schrijven schep je ruimte voor jezelf en voor elkaar. Waardoor er rust ontstaat en gelijkwaardig en vertrouwelijk de verhalen gedeeld kunnen worden.

Een schrijfworkshop kan ook op locatie over een thema wat jezelf aandraagt. Neem vrijblijvend contact op om de mogelijkheden af te stemmen. 

1. ‘ Jouw leven een huis vol verhalen’


Tijdens deze workshop verzamel je allerlei verhalen over jouw leven. Je persoonlijk verhaal, je gewoontes en grote en kleine gebeurtenissen in jouw leven. Al deze verhalen vormen een stukje van jouw levensboek. Sommige verhalen koester je en andere zou je misschien liever willen vergeten.  Door verhalen op te schrijven, kun je meer samenhang in je leven ontdekken. Daarnaast helpt het vertellen van verhalen om vanuit andere perspectieven naar je eigen levensverhaal te kijken. Het schrijven kan rust, troost en kracht geven.

Tijdens deze workshop word je door eenvoudige schrijfoefeningen op weg geholpen bij het schrijven van jouw levensboek. Ieder werkt aan zijn of haar eigen verhaal, je mag delen, maar dat hoeft niet.

Thema’s die aan de orde komen zijn:

  1. Bij jouw thuis
  2. Ik en mijn familie
  3. Kamers van troost en gemis
  4. Kamers van bergen en reuzen

Schrijfervaring of talent is niet nodig. Iedereen die een pen kan vasthouden kan meedoen.

Minimale groepsgrootte 6 en maximaal 10 deelnemers

2. ‘Schrijven over troost en verlies’

Bij verlies denken we vaak aan overlijden, maar het kan veel meer zijn dan dat. Zoals verlies van werk, relaties en gezondheid. We hebben het er niet graag over en stoppen het liefst weg. 

Door verhalen op te schrijven, kun je meer samenhang in je leven ontdekken, je wordt je bewuster wat er in je binnenwereld omgaat, het zet je verbeelding in beweging, wakkert nieuwe herinneringen aan en bovendien werkt samen schrijven vreugde scheppend.
Meerdere onderzoeken wijzen uit dat schrijven een positief effect heeft op onze gezondheid. Het schrijven laat je niet alleen je negatieve ervaringen maar ook je gedachten hierover wegvloeien. En als spanning en angst verdwijnen, verdwijnen ook fysieke ongemakken die daarvan het gevolg kunnen zijn. Daarnaast helpt het vertellen van verhalen om vanuit andere perspectieven naar je eigen levensverhaal te kijken. Het schrijven kan rust, troost en kracht geven.

Tijdens deze workshop wordt je door eenvoudige schrijfoefeningen op weg geholpen.
In de bijeenkomsten werkt ieder aan zijn eigen verhaal. Je mag delen maar dit hoeft helemaal niet. Vaak is de eerste reactie van mensen ‘Ik kan niet schrijven’ Schrijfervaring of talent is absoluut niet nodig. Iedereen die een pen kan vasthouden kan meedoen.   

Minimaal 4 en maximaal 12 deelnemers

3. ‘Mijn moeder en ik’

De band die je met je moeder hebt is van grote betekenis op ons leven. 

Schrijvend stilstaan bij je moeder is een mooie manier om haar (nog) beter te leren kennen. Wie is of was jouw moeder? Hoe leeft ze in jou? Hoe was jullie relatie, ging dit vanzelf of schuurde het vaak? Schrijfopdrachten helpen je om vanuit een ander perspectief te gaan kijken. Daardoor zie je meer. Het schrijven heeft vaak ook een helende werking.
Tijdens het schrijven komen dierbare, vergeten, indrukwekkende en soms ook minder blije herinneringen langs. Het kan zijn dat je moeder nog volop in het leven staat, maar het is ook mogelijk dat je na haar dood graag over haar wil schrijven. De relatie die kinderen met hun moeder hebben of hadden, kan complex zijn.

Waarom schrijven zo goed voor je is:

Meerdere onderzoeken wijzen uit dat schrijven een positief effect heeft op je gezondheid. In ‘De waarde van schrijven’ beschrijft wetenschapsjournalist Mark Mieras ook het helend effect van schrijven.

https://www.mieras.nl/assets/pdf/mark-mieras-de-waarde-van-schrijven.pdf 

Schrijven ziet hij als hulpmiddel om vitaal te blijven. Het schrijven laat je niet alleen je negatieve ervaringen maar ook je gedachten hierover wegvloeien. En als spanning en angst verdwijnen, verdwijnen ook fysieke ongemakken die daarvan het gevolg zijn.
Ook de universiteit Twente deed met de schrijfcursus ‘Op verhaal komen’ in 2011 onderzoek naar het effect van schrijven.

https://essay.utwente.nl/60997/1/BSc_T_Elfrink.pdf

Het schrijven van je levensverhaal verminderd depressie en algemene psychische klachten. Ook hoogleraar prof. Ernst BohlMeyer promoot het schrijven van levensverhalen: het stelt je instaat om een heleboel overtuigingen en patronen los te laten die de oorzaak zijn van je moedeloosheid, depressie of burn-out.
Het is fijn dat je kunt schrijven wanneer en waar je wil op je eigen plek. Het kan ook na een specifieke gebeurtenis of op een moment van piekeren.