09 jan 2021

Praten helpt echt?

0 Reacties

Als we iets meemaken wat indruk maakt en ingrijpend is,moet je daarover praten. Met elkaar delen van hart tot hart. En toch, vraag ik mij af of dit altíjd zo is. Of is het een cliché. Zoals er over het omgaan met verlies veel clichés zijn.

Niemand mòèt iets

Iedereen gaat anders met gemis om. Sommige willen sporten, klussen, niksen, denken, wandelen, foto’s kijken, muziek luisteren, dansen, noem maar op. Alles kan en alles mag. Want als we intens verdrietig zijn, zijn we uit balans en beweegt het alle kanten op. Het is zoeken naar een nieuwe koers en daarbij heb je het nodig om alle kanten op te kunnen bewegen. Het leven weer uit te vinden, zoekend en tastend door een tijd waar je de weg niet weet. En hoe je dat doet is voor iedereen anders.

Dichtklappen

Aan de gedachten alleen al om erover te mòèten praten, klappen sommige mensen helemaal dicht. Over het algemeen genomen praten mannen minder makkelijk dan vrouwen. Maar, ik wil niet generaliseren, ook voor vrouwen kan het lastig zijn.

Praten kan helpen maar het kan net zo goed afleiden.

Door maar te blijven praten kun je je innerlijk verzetten om de onrust niet te voelen. Want verlies kan je onrustig maken: ‘als je weg bent wil je naar huis en als je thuis bent wil je weg. Niets is meer wat het was. Wat je ook doet of onderneemt, het kan onvervuld en leeg voelen. Het is niet zo dat het voeren van goede gesprekken met luistervaardige mensen het enige is.

Stil zijn

Het is ook nodig om stil te durven zijn, rust te nemen. Je terug te trekken om te onderzoeken waar het nu echt over gaat. Natuurlijkerwijs gaan we liever niet langs de rauwe rand. Daar heb je moed en vertrouwen voor nodig. Het kan helpen om samen jouw manier en jouw tempo te zoeken. Om het stukje bij beetje te laten helen.

Praten helpt, maar niet altijd en niet alleen dat

Het ligt er maar aan wanneer en op welk moment. Je hebt niet altijd de behoefte om te praten en ook niet met iedereen Ik zou het iedereen gunnen: luisterende oren, praktische mensen en de ruimte in jezelf om op je eigen wijze te kunnen verstillen. En als dit er is, wees er zuinig op.

Maar misschien denk jij er wel heel anders over. Ik nodig je uit om te reageren, ik luister………

 

[begin]
Over de schrijver


Reageer!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *