25 aug 2020

Ik zie, ik zie wat jij niet ziet…..

0 Reacties

Ik zie, ik zie wat jij niet ziet en de kleur is……

Als ik naar deze foto kijk ben ik vooral verwondert. Deze foto is kort na het plotseling overlijden van mijn broer gemaakt. Alweer 3 jaar geleden. Op dat moment besefte ik nog maar ten dele de impact hiervan. Een fotosessie met ons gezin, die we ter ere van mijn verjaardag gepland hadden. Ja, die moest zeker doorgaan. Niets was op dat moment belangrijker dan vasthouden aan het leven met dierbaren. Voor de foto kon ik de shock even parkeren. Om vervolgens weer overspoeld te worden door ongeloof en verwarrende emoties.

Rouw zie je niet aan de buitenkant. De tijd gaat door Maar verdriet, om wat was en is, kent geen tijd.

Deze dagen zijn mijn herinneringen intenser. Mijn lijf heeft verdriet. De brok in mijn keel krijg ik lastig weg geslikt. Ik trek me stilletjes terug, en zoek naar dat wat warmte geeft en geruststelt. Om het opnieuw te doorleven. Rouwarbeid is hard werken.

Opnieuw de vrijheid vinden om te leven met pijn en verdriet, tegelijkertijd genieten van het goede, met alles wat er is. En niet verstrikt te raken in eigen gelijk, blokkades van gekwetstheid, schuld, verwijt, boosheid, eenzaamheid. Dealen met de onrust die dit met zich meebrengt. Ruimte geven voor vergeving.  Misschien nog wel het meest om vergeving te ontvangen.

Ik wil het leven leven vanuit het simpele feit dat het gegeven is. Toevertrouwend aan de overvloed van liefde en mij verwonderen over dit grote mysterie. Want de liefde blijft eeuwig.

Verdriet en pijn zie je niet aan de buitenkant. Wordt wel aan de binnenkant gevoelt. Wie mag jou binnenkant zien? Bij wie voel jij je veilig genoeg om dit te delen? En mag er onvoorwaardelijk alles zijn wat er is?

Het kan helpen dat iemand met je meeloopt die niet direct betrokken is bij je leven, die je liefdevol een spiegel voorhoudt.

Want dat maakt het leven lichter.

 

www.verliesenherstel.nl

 

[begin]
Over de schrijver


Reageer!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *