09 apr 2020

Hoe houden we vol?

1 Reactie

In deze bijzondere tijd zijn we plotseling stil gezet. We kunnen dit ervaren als een groot collectief verlies. En zoals dat met ingrijpende verliezen gaat, reageert ieder op zijn eigen-wijze. Iedereen heeft een andere geschiedenis, herinneringen, een andere leef omgeving en veerkracht.

Het is een bijzondere ervaring om onderdeel te zijn van een pandemie. Een virus wat zich makkelijk verspreid, elkaar mee infecteren, erg ziek van kunnen worden, er zelfs aan kan overlijden. In drie maanden tijd heeft het ons dagelijks leven, maatschappelijk en wereldwijd op zijn kop gezet.
Mijn oude moeder die al heel wat in haar rugzak meedraagt, hoor ik het zeggen ‘Dit heb ik nog nooit mee gemaakt’.

Zou het wennen?
Ik voel me overspoeld en verward door de grootsheid en voel een dreiging die in de lucht hangt. De afschuwelijke beelden uit Italië schokte mij al voor de lockdown.
Nu een beetje uit mijn ‘verdoving’ wakker geworden, komt er ruimte voor een nieuw besef: de anderhalve meter maatschappij.

En dit voorlopig vol houden tot 1 juni, de dag dat onze kleinzoon 2 jaar wordt. In tussentijd zien we uit naar de geboorte van ons tweede kleinkind.
Ik was stil gevallen door het niet kunnen handelen omdat er veel werkzaamheden niet doorgaan, en de impact van het veranderende leven.
Heb nu continu alert, op handen wassen, geen spontane bezoekjes, niet vrij kunnen struinen, beperkt worden in wandel ruimte, binnenshuis dichter op elkaar leven, het dagelijks ritme wat anders is. Zorgen om gezondheid van mijn dierbare, mezelf en de toekomst.
Een gevoel van verlangen bekruipt mij naar het gewone, normale leven. Soms lijkt het erop dat het even gaat wennen, tegelijkertijd overzie ik het niet, hoe lang gaat het duren? Hoe gaat het verder?

Ieders eigen-wijze

Stil gezet worden vraagt om het vol te houden bij onszelf in ieders eigen situatie. Niet in alle gevallen gaat dat vanzelf, schuurt en wringt het hier en daar. Er gebeurd veel met onszelf en om ons heen. Stil staan bij wat er gebeurd vraagt moed.

Komende tijd wil ik regelmatig blogs delen. Om woorden te geven aan dat wat er is. Om nabij zijn en het delen van verhalen ondersteunend kan zijn om het vol te houden. (H)erkenning geven om even op adem te komen en met vernieuwde kracht verder te gaan.

Reageer gerust, ook als je er anders over denkt.

[begin]
Over de schrijver


One Response to Hoe houden we vol?

[begin]

Reageer!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *