20 jun 2020

Goed luisteren is zo eenvoudig nog niet

0 Reacties

Het is mooi en moeilijk tegelijk.
Als iemand ons iets wil vertellen over grote of kleine dingen, dwarrelen gedachten soms overal heen. Of we bedenken ondertussen alvast een antwoord. Je hoort het verhaal van de ander aan, maar hoort niet echt wat de ander bedoelt. Of we geven van goed bedoelde, ongevraagde adviezen.

Goed luisteren is zo eenvoudig nog niet.
Het wil zeggen dat je met je aandacht bij de ander bent. Je eigen verhaal even parkeert. Het gaat niet meer over jou maar over de ander. Dat vraagt wat van jezelf.
De eerste vraag is of je de ruimte kunt maken in jezelf voor de ander. Laten we reëel zijn: je bent niet altijd beschikbaar zijn. Het komt niet altijd uit, of je hebt de ruimte niet in jezelf. Laat het de ander dan weten, en spreek af wanneer het wel kan. Op een moment dat het goed is voor jezelf en voor de ander.

Luisteren maakt kwetsbaar
We zijn al heel snel geneigd om te denken in oplossingen. Maar er is veel wat niet opgelost kan worden. En dat doet een beroep op ons gevoel van machteloosheid. We willen graag helpen, het opruimen en weg poetsen.
Door het verhaal wat je hoort kun je met een mond vol tanden zitten omdat je geen antwoord weet. Kan er een stilte vallen. Dit kan je onzeker maken en gevoel geven dat je tekort schiet.

Stil zijn
Even laten bezinken wat er wordt gezegd, met geduld zowel voor de ander als voor jezelf.
Goed luisteren betekent misschien ook wel goed luisteren naar jezelf. Wat de ander vertelt, mag jezelf van leren.
Het vraagt wat om jezelf open te stellen voor de ander, je eigen verhaal even opzij te zetten en het tempo van de ander te volgen. Het is niet zo eenvoudig. Maar een luisterhouding is wel een vaardigheid die je kunt beoefenen. Iedere dag opnieuw. Het verrijkt je leven.
Op een dag als je zelf luisterende oren nodig hebt, weet je uit ervaring hoe heilzaam dat is.

Luistertips
 Bedenk voor je vraagt hoe het met iemand gaat, of je tijd hebt om het te horen
 Wees geïnteresseerd, stel open vragen
 Luister zoals jij wilt dat er naar jou geluisterd wordt
 Maak jezelf vrij van oordelen, aannames en vooringenomenheid

[begin]
Over de schrijver


Reageer!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *