Online- Workshop

Online-Schrijfworkshop ‘Troosten en getroost worden’

Het gemis en verlies over iets wat voor jou van betekenis is, kan veel impact hebben op jouw leven. Al is het kort geleden of alweer wat langer. Een ingrijpende gebeurtenis kan veel onrust in je dagelijks leven veroorzaken. Misschien ben je wel opzoek naar rust over datgene waardoor je pijn en onrust ervaart? Troost ervaren heeft te maken met rust én het besef dat wat jou is overkomen onlosmakelijk aan je leven is verbonden.

De workshop ‘Troosten en getroost worden’ heeft als doel om bewustwording te creëren over wat jou troost, zodat je de pijn kunt verzachten en helen. Het is een bemoediging dat je het wel zelf, maar niet alleen hoeft te doen. En als je troost vindt, dan kun je ook tot troost en bemoediging zijn voor anderen.

Pijn hoeft geen pijn te blijven
Verdriet is als een wond die verzorging nodig heeft. Door aandacht en zorg te geven, kan de wond helen. De workshop focust onder andere op:
• Hoe troost je jezelf?
• Wat zijn jouw bronnen voor troost?
• Hoe vergroot je jouw veerkracht?
• Wat geeft rust in jouw leven?

Stilstaan bij verlies, geeft herstel
Verlies zorgt vaak voor ongeordende en chaotische gedachten. Vergeetachtigheid, concentratieproblemen en vermoeidheid kunnen hierbij een grote rol spelen. Ik geloof in de kracht van het schrijven. Schrijven is een helpende manier om je gedachten te ordenen. Daarnaast maakt het je bewust van wat er binnen in jou leeft; je binnenkant en buitenkant met elkaar verbinden. Over de schrijfworkshop:

• Je hoeft geen schrijftalent te hebben
• Je hoeft geen ervaring te hebben
• Je hoeft het met niemand te delen
• Je schrijft voor jezelf
• De wijsheid zit in jezelf
• Je zult jezelf verrassen

Thema’s die aan de orde komen
0. Introductie
1. Workshop Troostzoekers
2. Workshop Achtbaan van gevoelens
3. Workshop Door leven
4. Workshop Getroost verdergaan

Hoe het werkt
Je kunt je aanmelden voor de workshop door een e-mail te sturen naar info@verliesenherstel.nl of neem telefonisch contact op 06-254637269
De introductie workshop is vrijblijvend en daarna kies je of je wel of niet de vier opeenvolgende workshops wilt volgen. Per e-mail ontvang je de schrijfsessies. Iedere schrijfsessie begint met een korte video introductie en daarna wordt je stap voor stap meegenomen door eenvoudige schrijfoefeningen. Deze kun je op je eigen tempo en tijd maken. Misschien vind je het fijn om de oefeningen in één keer te doen, maar je kunt het ook verspreiden over verschillende dagen. Of zelfs de oefeningen op verschillende dagen herhalen voor extra verdieping. Iedere dag is namelijk anders en kan je nieuwe inzichten geven. Wat je schrijft, schrijf je voor jezelf en hoef je niet met iemand te delen (ook niet met mij).

Gedurende deze schrijfworkshop hebben we een aanvullend ‘troostgesprek’. Dit kunnen we samen op een geschikt moment inplannen, face-to-face, tijdens een wandeling of online. Na het afronden van de workshop, ontvang je een troostbrief. De workshop geeft je een steuntje in de rug om met vernieuwde veerkracht het leven te leven.

Wat je nodig hebt
• Een rustige plek om te schrijven
• Een mooi schrift
• Een pen die prettig schrijft

Wat je ontvangt
• Vier schrijfsessies
• Een coach gesprek
• Na afronding een troostbrief

Jouw investering
Deze online schrijfworkshop is nieuw daarom bied ik hem nu aan voor een speciale introductieprijs: € 99,- tot 1 augustus. Daar na € 140,- Meld je aan via de mail info@verliesenherstel.nl of bel mij 06-25463729. Binnen 24 uur kun je starten met de workshop.

Waarom bij mij?
Al vele jaren werk ik als zorgverlener in de terminale thuiszorg. Ook in mijn persoonlijk leven ging verschillende verliezen mij niet voorbij. De intensiteit van deze verliezen door onder andere depressie, angst, zorgen en zelfdoding van dierbaren hebben mijn leven gevormd. Uit persoonlijke ervaring weet ik wat dat met zich mee kan brengen, dat de impact voor iedereen anders is, maar in wezen de kern hetzelfde blijft. Hoeveel moed er voor nodig is erkenning te geven aan verlies. Verdriet zie je niet altijd aan de buitenkant en in onze huidige maatschappij wordt er doorgaans snel voorbij gegaan welke impact een verlies kan hebben op het dagelijks leven.

Waarom schrijven zo goed voor je is:

Meerdere onderzoeken wijzen uit dat schrijven een positief effect heeft op je gezondheid. In ‘De waarde van schrijven’ beschrijft wetenschapsjournalist Mark Mieras ook het helend effect van schrijven.
https://www.mieras.nl/assets/pdf/mark-mieras-de-waarde-van-schrijven.pdf

Schrijven ziet hij als hulpmiddel om vitaal te blijven. Het schrijven laat je niet alleen je negatieve ervaringen maar ook je gedachten hierover wegvloeien. En als spanning en angst verdwijnen, verdwijnen ook fysieke ongemakken die daarvan het gevolg zijn.
Ook de universiteit Twente deed met de schrijfcursus ‘Op verhaal komen’ in 2011 onderzoek naar het effect van schrijven.
https://essay.utwente.nl/60997/1/BSc_T_Elfrink.pdf
Het schrijven van je levensverhaal verminderd depressie en algemene psychische klachten. Ook hoogleraar prof. Ernst BohlMeyer promoot het schrijven van levensverhalen: het stelt je instaat om een heleboel overtuigingen en patronen los te laten die de oorzaak zijn van je moedeloosheid, depressie of burn-out.
Het is fijn dat je kunt schrijven wanneer en waar je wil op je eigen plek. Het kan ook na een specifieke gebeurtenis of op een moment van piekeren.