07 sep 2020

De liefde sterft niet

0 Reacties

‘Het is nu een half jaar geleden en nog steeds moet ik huilen. De relatie met mijn kinderen is verandert. Ze vinden dat ik het los moet laten. Dat ik blijf hangen in mijn verdriet. Dat ik zo niet verder kan’.

Het hakt er diep in.

Haar man is overleden na een moeizaam lang ziekte proces. Het zou een opluchting kunnen zijn, omdat aan het lijden een einde is gekomen.Je kunt toch terug kijken op goede jaren die je hebt gehad’.‘Nu kun je weer je eigen leven opbouwen’. En zo wordt er van verschillende kanten moed in gesproken. Om haar er bovenuit te tillen en te troosten.

Je moet het loslaten.

Het zijn clichés  die het zicht op wat verlies voor haar betekent vertroebelen. Het zijn goed bedoelde adviezen, die in zijn algemeenheid niet aansluiten bij de behoefte die er is. Hoe kun je iets loslaten wat je zo dierbaar is? Je wil niet loslaten, je wil het bij mij houden. Datgene wat je zo dierbaar is, hoe kun je dat loslaten? Het gaat gepaard met de angst dat als je loslaat, je dierbare je ook verlaat. Manu Keirse zegt treffend: ‘Rouwen is niet loslaten maar anders vasthouden’

Anders vasthouden

Anders vasthouden dat doe je door je te verbinden met je verdriet, ook al is het pijnlijk. Door het te durven voelen. Bijvoorbeeld herinneringen en gedachten die er zijn, niet weg duwen, maar toelaten.

De liefde sterft niet

Je dierbare is er niet meer maar de liefde sterft niet. Je blijft in zoveel dingen verbonden. Het blijft in je gedachten als herinnering, in tastbare dingen bijvoorbeeld foto’s of dierbare dingen en in dagelijkse dingen. Het opstaan en gaan slapen, samen een kopje koffie en gewoonten. Op allerlei manieren ben je nog verweven met elkaar. Wat je loslaat is de fysieke nabijheid. Het is belangrijk dat je loslaat wat er niet meer is, van wat onomkeerbaar is. En je richten op een nieuwe realiteit met de herinneringen aan wat er was. Vraag hierbij hulp want je kunt het alleen maar samen. Anders vasthouden kan bijvoorbeeld door naar foto’s kijken, herinneringen delen. Een  lievelingsgerecht koken, muziek luisteren. Neem andere hierin mee zodat je het kunt delen.

Mijn client zocht hulp. Ze wist het: Je kunt het alleen maar als je het samen doet.

Rouwen

Loslaten van wat onomkeerbaar is.

En vasthouden van de liefde niet sterft.

[begin]
Over de schrijver


Reageer!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *