19 apr 2020

Aangeraakt met de ogen van de ziel

0 Reacties

Wat is het een intense gebeurtenis om opnieuw een kleinzoon te krijgen. Een vreugde scheppend oer-gevoel van voluit leven wat zich moeilijk in woorden laat vangen.
Het wakkert al mijn moederlijke, koesterende gevoelens aan. Waarin ik niets liever wil dan het nieuwe leven ruiken, aanraken en knuffelen.
En dan is daar Corona, de ‘raak me niet aan’ maatschappij’. Staat oma met lege handen?

Aangeraakt worden
Nu geef ik in zijn algemeenheid graag toe aan het geven en ontvangen van troostende knuffels. Het gevoel van geborgenheid wat er voor zorgt dat je je zonder woorden begrepen voelt. Bestaansrecht geeft om er te mogen zijn met alles wat daar is. De vertrouwensband die teder en krachtig gevoed wordt als dit gepast is in de relatie.
Voordat we als foetus licht en geluid kunnen waarnemen, voelen we al alle bewegingen van onze moeder. Daarom is onze huid een belangrijk communicatiemiddel. Door aanraking worden stresshormonen (o.a. cortisol, adrenaline en noradrenaline) verminderd en komen er gelukshormonen vrij, ( o.a. oxytocine, endorfine en serotonine). Huidcontact bevorderd genezingsprocessen, het stimuleert bijvoorbeeld het immuunsysteem, de spijsvertering en de stofwisseling. Als hier in het leven een tekort aan is, heeft dit een grote impact op ons leven en welzijn. Dit kan prima aangevuld worden door een gezonde dosis aanraking. Waarin wederzijdse grenzen gerespecteerd worden.

Huidhonger
Door het nare ding van Corona en we fysiek afstand dienen te houden, mis ik de knuffels van mijn nabije mensen. Ik mis het huidcontact en lijd aan een vorm van huidhonger, zeker als ik kleine Siebe zie. Hoe kan ik hem laten voelen hoe welkom hij is.

Aanraken met liefdevolle ogen
Als dat gemis er is, gevoeld wordt, mag dat bestaan.
Wat is er daarnaast nog meer?

Wat zijn we wonderlijk gemaakt dat we behalve onze huid nog meer zintuigen hebben om het leven en de liefde te delen.Onder andere door onze ogen. Hoe waardevol is het om te kijken, te kijken en te blijven kijken. Met mijn ogen zoek ik zijn ogen. Heel voorzicht gaan ze open.
Siebe zoekt het licht, zoekt zijn mama en papa, zijn grote broer.
Mijn ogen zoeken jou lieve Siebe.
Zoekend, zorgvuldig, gevend en ontvangend met gepaste afstand en liefdevolle nabijheid.
Ik raak je aan met liefdevolle ogen.
Met de ogen van mijn ziel.
Zo welkom.

Zullen we bewust ruimte maken om elkaar echt in de ogen te kijken?

Vader, God, laat mij zien hoeveel u van mij houdt.

[begin]
Over de schrijver


Reageer!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *